Radaljska banja

Radaljska banja je nastao još u srednjovekovnoj Srbiji, ali je najpoznatiji po svojoj ulozi tokom Otomanske okupacije Srbije, tokom koga je postao jedan od najozloglašenijih mučilišta pravoslavnog stanovništva.

Grad je nakon odlaska Turske vojske i posade miniran i dobrim delom uništen. Danas je ostalo vrlo malo ostataka bedema i kula, a u samoj utvrdi je na temeljima jedne od kula podignut betonski plato na kome je izdignut veliki krst. Episkop šabači Lavrentije je podno Radaljska banjaa pre petnaest godina podigao manastir posvećen Nikolaju Velimiroviću.

Tradicionalna manifestacija "Moba" održava se od 20. jula do 19. avgusta u manastiru Svetog Nikolaja u Radaljska banjau kod Ljubovije i okuplja mlade iz Srbije i dijaspore.

„Mobu“ su pokrenuli 2001. godine "Matica iseljenika" i šabačka eparhija Srpske pravoslavne crkve, uz podršku Vlade Srbije. Njen cilj je druženje mladih Srba iz dijaspore sa vršnjacima iz matice i bolje upoznavanje srpskog jezika i običaja. Domaćin manifestacije je šabački vladika Lavrentije.